Hvordan vil det digitale nettsamfunnet påvirke våre arbeidsplasser?

Jeg husker at jeg leste en artikkel for noen år siden om at den teknologiske utviklingskurven kommer til å flate ut. Da jeg leste dette tenkte jeg at man ikke trenger å være en rakettforsker for å skjønne dette, for hva mer skal vi klare å utvikle nå? Men det viser seg at dette bare er starten på hva som kommer til å skje de neste årene.

Samfunnet er i endring hele tiden på grunn av ny teknologi, og kommer til å fortsette å endre seg i enda større tempo. Ny teknologi bidrar til mer rasjonelle arbeidsprosesser, som gjør at vi blir erstattet av maskiner og algoritmer. Spørsmålet er hva konsekvensene av disse endringene er og om teknologien klarer å skape like mange nye jobber som den ødelegger gamle?

Flere forskere mener at annethvert menneskelige yrke kan bli erstattet av teknologiske løsninger i løpet av de neste 20 årene. Jeg har alltid vært kritisk til det jeg leser i mediene, spesielt etter å hatt faget metode 1 statistikk og kvantitative metoder. Det som skremmer meg er at jeg har troa på denne utviklingen og hva disse forskerne forteller, for dette kommer til å skje. Selvstyrende biler er en realitet i dag, og maskiner som kan stille diagnoser bedre enn leger, som for eksempel IBMs kunstige intelligens Watson, som kan fortelle deg din korrekte diagnose.

”Alt som kan digitaliseres, skal digitaliseres”

Ny teknologi skaper bedre og billigere tjenester, og nøkkelen til en større vekst i samfunnet kan ligge i automatisering av tjenester. Denne utviklingen vil påvirke våre arbeidsplasser og hvilke kompetanse som er nødvendig. Dette kommer også til å påvirke den globale arbeidsdelingen da kostnadene for en robot i drift i Kina vil være det samme som i Norge. Så hva skal vi som mennesker gjøre? Og nei, NAV er ikke løsningen. Etterspørselen for høyere utdanning kommer til å øke, men da er det også viktig å tenke over hvilken utdanning man tar. Det er stor sannsynlighet for at de som er flinke til å programmere roboter eller de med kreative og skapende yrker blir ettertraktet. Uavhengige av hvilken jobb eller utdanning man har, må man være tilpasningsdyktig for å kunne legge om arbeidet flere ganger i løpet av livet.

Men hvorfor kan vi ikke bare droppe robotene for å minske arbeidsledigheten? I dag handler mye om penger, og det gjør denne utviklingen også. Maskiner vil skape muligheter for en bedre arbeidshverdag. Kvaliteten på oppgavene vil stige. En robot har ikke humørsvingninger, eller sykefravær, og faren for ulykke på jobb reduseres. Maskiner vil være mer effektive og billigere enn mennesker. Så da står valget mellom kapital eller mennesker, og så lenge kapital og teknologi er billigere enn arbeidskraft, er valget åpenbart.

 

 

/ Hirad Modabberi

 

Kilder:

http://e24.no/digital/fremtidens-arbeidsliv/fremtidens-arbeidsliv-halvparten-av-dagens-jobber-kan-bli-erstattet-av-maskiner-innen-20-aar/23248221

https://www.tekna.no/globalassets/bilder/kurstema/framtid_robot_teknologi_arbeidsliv_shutterstock_265969664.jpg/Medium

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi

9 thoughts on “Hvordan vil det digitale nettsamfunnet påvirke våre arbeidsplasser?

 1. Veldig bra skrevet , Hirad! Det var spennende å lese innlegget ditt. Du har en god flyt i teksten også trekker du inn mange gode eksempler! Likte også godt “utdannings” drøftingen på slutten =) gleder meg til å lese flere av dine innlegg =)

 2. Bra start Hirad!
  Du skriver godt, fin flyt og tar opp et viktig og interessant tema.
  Ut fra en bra start kan du være litt mer fokusert neste gang, dette innlegget tar opp endringer på et mer overordnet nivå. Neste gang kan du feks nevne ett eller to konkrete eksempler som viser hvilke endringer vi vil se. Så kan du også lenke direkte til noen andre nettsider som belyser poengene dine.
  Men likevel, -en fin start som blogger 🙂
  Hilsen fra Arne

 3. Veldig hyggelig å se at du fortsetter å suge til deg læring og utfordrer deg. Interessante vinklinger du gjør på et samfunn i konstant endring. Stå på videre – jeg vil lese fler av dine blogger

  1. Tusen takk for positiv tilbakemelding, og hyggelig at du syns det jeg skriver er interessant. Det kommer flere innlegg snart!

 4. Hei Hirad!
  Jeg synes du skriver på en meget dyktig måte. Du gjør innlegget interessant å lese, og du har med gode poenger! Det er mye snakk om det digitale og påvirkning av nettopp dette i arbeidsmarkedet. Mange arbeidsoppgaver vil forsvinne, men nye vil oppstå. Så synes det er flott du tar opp dette!

  Det jeg savner i dette innlegget er kanskje at du lenker eller kilder til eksperter eller andre fagpersoner på dette området som kan bekrefte synspunktene dine. Det gjør innlegget sterkere med mer faglig innhold.
  Men det er tydelig at du har brukt mye tid på dette innlegget, stå på videre!

  Mvh
  Thomas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *