Et problem jeg ønsker å løse – hvordan skal studenter få jobb etter endt utdanning?

Jeg har fått i skoleoppgave å skrive et innlegg om et problem jeg ønsker å løse, og bare oppgaven i seg selv var et problem å løse. «Ikke spør unge hva de ønsker å bli når de blir store. Spør heller om hvilket problem de ønsker å løse og hvilken kunnskap, ferdigheter og evner de trenger for løse problemet». Dette sitatet stammer fra Jaime Casap som er Chief Education Evangelist i Google.

Jeg kom på mange spennende temaer å skrive om, alt fra samferdsel til innvandringspolitikk. Men det er ting jeg egentlig ikke har erfart så mye om, så hvordan skal jeg løse dette problemet. Jeg begynte å tenke på hva jeg har brukt tiden min på de tre siste årene, og det har vært jobb og skole. Dette er noe jeg kan, og interesserer meg for så da ble problemet jeg ønsker å løse følgende: hvordan skal studenter få jobb etter endt utdanning?

Jeg husker at før jeg søkte på Markedshøyskolen, som i dag er Høyskolen Kristiania, at jeg spesielt var opptatt av at 9 av 10 fikk jobb før endt utdanning. Det høres jo utrolig bra ut, og sjansen for at jeg er en av de 9 er jo stor. Og det eneste jeg trenger er å bare lese og fullføre eksamener. Nei, slik er det ikke. Hva er en bachelor verdt i dag egentlig, og hva er en master verdt? Jeg føler det er mange som tar master uten å tenke på hvilken stilling som egentlig krever at man har en master. Hvorfor bruker du to år til på skolebenken med enda mer gjeld, når du i løpet av to år hvert fall hadde tjent en million? Nå høres jeg veldig negativ ut, men poenget er at folk ikke tenker på hva de faktisk skal med utdanningen. I dette innlegget skal jeg ikke diskutere hvorfor du tar en master, men hvordan du som student kan stille sterkt etter endt utdanning.

Det er veldig mange som velger å kun satse på skolen og jobbe lite eller helst ikke jobbe. Det er viktig med gode karakterer, men det er ikke så viktig at du skal la være å jobbe. Som mange har erfart har skolen tilrettelagt mye fritid i timeplanen, og det er nok av tid for både lesing og jobbing. Hva tror dere arbeidsgiver foretrekker, en kandidat med A i snitt og null jobberfaring eller en Kandidat med B i snitt og jobberfaring?

Jeg ønsker å dele mine tips for hvordan du som student kan stille sterkt mot andre kandidater. Academic Work har vært mye rundt for å veilede folk og for å ha gjesteforelesninger, de har også vært på Høyskolen Kristiania. Dette er et sted mange ønsker å få seg jobb, men de stiller sterke krav. De søkte etter to Account Manager Assistants som kunne starte på en trainee stilling allerede i april. Jeg søkte her i håp om å bli innkalt til intervju. Det var 40 som søkte på denne stillingen. Men jeg var den eneste som fikk jobben etter 6 lange trinn i rekrutteringsprosessen. Mine tips til hvordan du kan gjøre det samme:

 

 1. Vær engasjert

Uansett hva du gjør, så må du være engasjert i arbeidet du legger tid i. Det gjelder trening, skole, jobb og til og med matlaging. Møt opp i forelesninger, vær engasjert så ser du at interessen og motivasjonen kommer.

 1. Delta på seminarer og workshops

Det kommer til å være nok av seminarer og workshops. Delta i disse når du har muligheten for å vise at du kan skille deg ut. Plutselig er du i dialog med riktig person som kanskje gir deg en døråpning du ellers ikke hadde fått.

 1. Grip muligheten hos gjesteforelesere

De beste forelesningene er når det kommer gjesteforelesere. De setter av tid fra en vanlig arbeidsdag for å komme å lære oss hvordan de jobber. Mange av disse foreleserne jobber på attraktive arbeidsplasser og kan anbefale deg videre. Det var slik jeg fikk jobben i Business Connect hos en av Norges største nettverksbyggere.

 1. Ha en fullstendig Linkedin profil

Veldig mange undervurderer linkedin. Det første du burde gjøre er å opprette en fullstendig linkedin profil om dette ikke er gjort. Er du usikker på hvordan du oppretter profil kan du følge guide her. Veldig mange rekrutterere og bedrifter finner personer på linkedin. Jeg var på google sitt hovedkontor i Dublin, og der hadde flere av personene fått jobbtilbud gjennom linkedin. Dette kommer bare til å bli større og mer vanlig.

 1. Opprett blogg

Kreativ og kritisk skriving er de viktigste egenskapene du trenger for å lykkes på skolen og i arbeidslivet, og det er akkurat det blogging handler om.

Karl Philip er foreleseren min og har 6 gode grunner til hvorfor du skal blogge som student:

 1. Du tar kontroll over ditt eget navn i Google
 2. Du lærer deg et publiseringssystem
 3. Du får øvelse i å skrive og kommunisere
 4. Du får mulighet til å utforske potensielle interesser
 5. Du får øvelse i digital markedsføring
 6. Du vil oppleve ting du ikke forutså

Du kan lese hele innlegget hans her.

 1. Søk på relevante jobber tidlig i studie

Du kommer mest sannsynlig ikke til å komme rett inn i drømmestillingen. Det gjelder å alltid starte et sted, men start helst med noe relevant. Jeg startet min karriere som telefonselger, neppe drømmestillingen. Men det at jeg fikk erfaring på B2B markedet og leverte gode resultater gjorde at jeg kunne søke meg videre hos Business Connect. Og jobben hos Business Connect gjorde at jeg stilte sterkere hos Academic Work. Start et sted, og jobb deg oppover. Du kan lese mer om hvordan du skal skrive en god søknad her og en god CV her.

 1. Vis at dette er drømmestillingen din

Academic Work beskriver dette perfekt: ”Det viktigste å tenke på før intervjuet er at du er deg selv – ditt beste jeg! Det innebærer at du skal komme til intervjuet med å tro på deg selv, fremheve det du er dyktig til, samt legge vekt på erfaringer som er fordelaktige når det gjelder den stillingen du har søkt”. I tillegg til dette er det viktig å vise at du er motivert til å jobbe her og hvorfor dette er drømmestillingen din. For du skal dra på jobb hver eneste dag og glede deg til neste.

 

 

/ Hirad Modabberi

 

 

Kilder

 

https://www.academicwork.no/intervjusporsmal

www.stammen.no/blogging

 

3 thoughts on “Et problem jeg ønsker å løse – hvordan skal studenter få jobb etter endt utdanning?

 1. Hei, Veldig spennende tema du har tatt for deg her. Måten du formulerer deg på passer ypperlig i en slik situasjon der du kort og godt skal komme frem til hva som faktisk gir arbeidsgiver utbytte og ikke gå rundt grøten. Eter å ha lest ditt innlegg sitter man som leser igjen med mange gode muligheter å påvirke sin fremtid for det bedre. Her gir du nyttig informasjon i flere retninger og begrunner dine teorier med fakta basert på ditt eget liv. Veldig imponerende og godt komponert. Lykke til videre.

 2. Hei Hirad, du skriver et nyttig og interessant innlegg om et problem du ønsker å løse. Etter å ha lest innlegget fikk jeg flere gode tips til hvordan jeg kan gå frem når jeg skal søke jobb i fremtiden.
  Stå på videre!

 3. Dette syns jeg var et reflektert og fint innlegg. Jeg ser flere som ikke jobber ved siden av studiene fordi de er så fokuserte på karakterer. Det aller beste er en god kombo, tenker jeg.
  Erfaring er mer verdt enn karakterer! Og dette tror jeg er positivt for den delen av samfunnet som kanskje er hakket mer praktiske enn teoretiske.
  God lesning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *